Erfgoed
Fort Liefkenshoek

Van oorlogsfort tot belevingscentrum

Kallo
Straat + huisnummer
Ketenislaan 4
9130 Kallo
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 750 12 90
Link

We bevinden ons eind de 16de eeuw. De stad Antwerpen wordt onder druk gezet, de haven is in gevaar. Iets verderop rukt Farnese op, met de indrukwekkende Spaanse troepen in zijn zog. 

De oplossing: Fort Liefkenshoek, een cruciaal onderdeel van de Staats-Spaanse Linies in de regio. Het ultieme verdedigingsmiddel tegen de conquistadores uit het zuiden. De eerste steen van Fort Liefkenshoek werd – naar het schijnt, we waren er zelf niet bij – gelegd in 1810 - 1811. Voor de geïnteresseerden: dat was in de tijd dat Napoleon nog de plak zwaaide over een goed deel van Europa. Het werd een imposant bouwsel dat doorheen de eeuwen vaak van eigenaar wisselde, om nu thuis te komen waar het hoort: in handen van ons allemaal.

Van den Spanjaard tot den Hollander

De geschiedenis is wispelturig, zeker als er al eens van het kanon wordt gegeven. Het Fort Liefkenshoek was dan ook al te vaak een speelbal in oorlogstijd. Het werd veroverd, heroverd, veroverd. Twee eeuwen lang in handen van de Hollanders. Dan weer van de Belgen. De Duitsers. De Belgen. Een estafettestokje onder de oorlogsforten, zo lijkt het wel. Soms deed het dienst als marinebasis, dan weer als vakantieoord voor vermoeide militairen. 

Vandaag huist hier een magnifiek bezoekers- en belevingscentrum. Eentje dat uitstekend inzoomt op de bewogen geschiedenis van het gebouw en de omliggende streek. Hier ontdek je een mooi streepje groen te midden van een verder industrieel landschap. Een beschermd monument dat in zijn huidige staat teruggaat tot de Napoleontische periode. 

Waasland_FortLiefkenshoek_Beveren_JanDarthet2.jpg

Het bezoekers- en belevingscentrum: het water als grens

Fort Liefkenshoek ligt in Beveren, vlakbij de machtige Schelde. Dat betekent dan ook dat het in een streek ligt die altijd onderhevig geweest is aan de grillen van het water. De rivier slokte op, de rivier gaf weer terug. Een eeuwenlang spel van overstromen en weer terugtrekken. Watersnood en verdediging tegen de stroom. Kortom, een heroïsch gevecht van mens tegen natuur. Met alle verlies en winst die daarbij komt kijken.

In het bezoekerscentrum leer je er alles over. Via verschillende mediavormen ontdek je de verhalen achter de landsgrenzen, de visserij, de landbouw en de industrie. Verken je de overstromingen en de inpoldering die de streek heeft getekend. En word je deel van de fascinerende verhalen van de lokale bevolking door de eeuwen heen.

Laat de kleine donders ook de sfeer opsnuiven van een echt waterfort. Laat ze speels kennismaken met de geschiedenis en de anekdotes errond. Maak er een spel van, met doe-opdrachten die hen meeslepen in de historie van dit gebouw. 

Op ontdekkingstocht met Achille

Bezoek de twaalf lokalen van het Fort, ervaar de verhalen, beleef de woelige geschiedenis – en download de app in de Playstore of Appstore. Euh, serieus? Jawel, want ook hier heeft de tijd niet stil gestaan. 

De Fort Liefkenshoek-app barst van de boeiende weetjes en feiten, gebracht door Achille, een digitaal ridder met kennis van zaken. Als Napoleon een smartphone had – zat dát misschien in z’n binnenzak? – dan stond deze app vast op z’n homescreen. 

Fort Liefkenshoek (Waasland)
Fort Liefkenshoek (Waasland)

Met de app op stap

Zelfs de meest iPad-verslingerde kinderen voelen zich hier helemaal thuis. Laat je leiden door hun digitale kennis op ontdekkingstocht doorheen het Fort. Zo ga je aan de slag:

  1. Installeer de Erfgoedapp op je smartphone.
  2. Scan de QR-code van het museum (weet je niet wat een QR-code is, vraag dat dan gerust aan je kinderen).
  3. Scan het eerste plaatje van de app, volg de aanwijzingen en voer alle opdrachten netjes uit!

Daarna trek je eropuit. Onze absolute ik-weet-niet-wat-ik-zie-tip? Klauter naar boven in de panoramische uitkijktoren en bekijk met je eigen ogen hoe gi-gan-tisch die Waaslandhaven eigenlijk is. Hoor de Schelde stromen en voel je even – héél even – bijzonder klein.

Dorst van gekregen? Dat treft! Want op de site vind je een gezellig cafeetje waar je kan proeven van het lekkere Bonaparte-bier. Zeker eens doen!

Volg de rivier, de dijken en de natuur  

Ben je na al die belevenissen een beetje uitgefort? No problemo, want in de onmiddellijke omgeving  is genoeg te beleven voor een geweldige dagje uit. Zo is er Het Grenspark Groot Saeftinghe dat, weinig verrassend, op de grens ligt. Een surreële omgeving waarin industrie en natuur op een eigenzinnige manier samensmelten. Een 4.700 hectare grote nakomeling van papa Zeeland en mama Vlaanderen. 

Nu je hier toch bent, maak zeker ook de klim naar de top van de radartoren in Beveren. Die geeft je een 360° zicht op de polder en de Schelde. Draai je je om, dan sta je oog in oog met de kolossen van de haven: kranen, boten en ander werkgerei dat de globale economie op kruissnelheid houdt.

Ontdek de verrassende wandelroutes in de buurt, vergaap je aan de dijken langs de machtige Schelde of staar urenlang naar de Waaslandhaven die bedrijvig in het landschap ligt.

Waasland_FortLiefkenshoek_Beveren_JanDarthet.jpg

Eerst water, de rest komt later

Het is tijd om de Schelde te trotseren. Aan de overkant van het water vind je Fort Lillo – nog zo’n militair bouwsel uit lang vervlogen tijden. Zwemmen is net een tikje te ver, maar DeWaterbus brengt je gelukkig met droge kleren aan de overkant. Beide oevers staan nu weer vlot met elkaar in verbinding. 

Niet op zoek naar de grote stad, maar wel naar plezier op de stroom? Boek dan een boottocht met de Riverstar. Alleen of met een hele groep, een dagje of een halve dag? Kan allemaal. Er zijn verschillende opstapplaatsen, voordelige tarieven én zelfs de mogelijkheid om de hele boot af te huren met je vereniging of bedrijf. Wil je hier meer over weten? Check dan zeker de website van Rivierstar.

Fort Liefkenshoek: het echte leven in

Dus: op zoek naar iets om te doen dit weekend? Leg die iPads aan de kant en troon je kinderen mee richting Beveren. Naar een avontuur vol geschiedenis, woelig water, indrukwekkende havens en Napoleon. Allemaal gebundeld in een toffe smartphone-app. Kwestie van ze niet hélemaal zonder schermpje te laten zitten.